Lance Armstrong tunnusti viime viikolla käyttäneensä dopingia. En seuraa urheilua, joten minulla ei ole tästä sinänsä mitään kommentoitavaa, paitsi että on ihan eri asia olla pahoillaan jonkin tekemisestä kuin olla pahoillaan siitä, että jäi siitä kiinni.
Lancesta muuten minulla on kyllä sanottavaa. On ihan vatsaa vääntänyt, kun olen lukenut joitain kommentteja hänestä. Dopingilla ei ilmeisesti ollut väliä, koska Lance on kaikkien syöpäpotilaiden pyhimys.
Joku väitti jopa, että “Ennen Lancea syöpäpotilaat odottivat joko parantumista tai kuolemaa. Nykyään he taistelevat.” Miten joku voi sanoa jotain noin typerää? Ettäkö Armstrong olisi muuttanut koko maailman asennoitumisen syöpähoitoihin? Ennen häntä kaikki vain alistuivat kohtaloonsa? Oikeasti?
Ja jos nyt lähdetään siitä, että syöpä, tai muukaan vaikea sairaus, ei ole “taistelu”. Usein sanotaan, että joku voitti syövän tai hävisi taistelunsa syöpää vastaan. Tästä saa sellaisen kuvan, että “voitto” tai “häviö” on ihmisen omaa ansiota/syytä. Jos hävisi, ei vain taistellut tarpeeksi antaumuksella.
Valitettavasti moni tuntuu oikeasti uskovan, että jos tarpeeksi haluaa parantua, niin paranee. Valitettavasti näin ei todellakaan ole, kuten useimmat kokemuksesta tietävät seurattuaan tuntemansa ihmisen elämää ja lopulta kuolemaa.
Eräs huuhaameemi nimeltä vetovoiman laki (law of attraction), joka tunnetaan myös nimellä The Secret, on uskomus siitä, että ihan mitä tahansa saa, jos oikeasti haluaa. Käänteisesti tämä tarkoittaa sitä, että jos jotain saa (esimerkiksi kuoleman), sen on vähintään alitajuisesti halunnut. Ja tällaisia nämä ihmiset sanovat myös syöpäsairaille!
Olen lukenut uusinta romaanikäsikirjoitustani varten pari syöpää käsittelevää kirjaa. Niissäkin on kyllä aivan uskomattoman typeriä kommentteja. Mm. “X sanoi minulle, että olen maailman positiivisin ihminen, joten jos kukaan voi parantua syövästä, minä paranen“. Eräs nainen oli sitä mieltä, että “nainen (tai kuka vain) joka on solunsalpaajien takia kalju kantaa voitonmerkkiä [trophy of her triumph]“.
“Pomoni sanoi minulle, että kyllä syövästä paranee, hänkin on sairastanut kivessyövän.” Niin, kivessyövän (joka Armstrongillakin oli) selviämisprosentti tosin on luokkaa 95 %, jopa levinneessä syövässä yli 80 %, koska solunsalpaajat purevat siihen niin hyvin. Se on imusolmukesyövän lisäksi ainoa syöpä, joka levinneenäkin pystytään useimmiten parantamaan.
Syövästä paraneminen on kiinni siitä, miten aggressiivinen syöpä on ja miten pitkälle se on levinnyt, miten hyviä hoitoja saa ja miten hyvin syöpä vastaa hoitoihin, ei omasta asenteesta. Joissain syövissä paranemisaste on 99 %, toisissa lähes yhtä moni kuolee. Joskus syöpää ei saada parannettua, mutta sen kanssa voi silti elää jopa vuosikymmeniä (esim. rintasyöpä, munasarjasyöpä ja joskus melanoomakin voi olla tällainen).
Jotkut haluavat “taistella viimeiseen asti” ja valitsevat hoitoja, joista on äärimmäisen pieni todennäköisyys saada apua. Yleensä tämä on ennemminkin tyhmää (koska sivuvaikutuksia kuitenkin on paljon) kuin jaloa, mutta monesti läheiset voivat painostaa päätökseen, eikä tämä yleinen taisteluretoriikka helpota asiaa.
Usein käytetään myös sanaa “urhea” ihmisestä vain siksi, että hänellä on ikävä (tai sellaisena pidetty) sairaus tai vamma. Kukaan ei kuitenkaan ole urhea vain siksi, että sairastaa tai on vammainen. Ihmisellä on vahva eloonjäämisvietti ja ihmisen sopeutumiskyky on usein paljon parempi, kuin aavistaakaan. Urheus viittaa siihen, että sairauden suhteen olisi jotain valinnanvaraa.