Helsingin Sanomat julkaisi maanantaina ja tiistaina yhteensä kolme juttua “pitkäaikaisesta väsymysoireyhtymästä” eli CFS/ME:stä, potilaan haastattelun, lääkärin haastattelun ja hoitoa käsittelevän jutun. Etenkin kahdessa jälkimmäisessä oli useita ikäviä virheitä.
Lähetin Hesariin jo mielipidekirjoituksen vastineeksi, mutta siinä käsittelen vain kaikkein pahinta virheistä, nimittäin kognitiivisen käyttäytymisterapian ja porrastetun liikunnan suosittelemista, jolla voi olla tuhoisat seuraukset. Siitä lisää myöhemmin. Tässä kirjoitan laajemmin juttujen ongelmista, vaikka oli kahdessa ensimmäisessä toki paljon hyvääkin.
“Koska tautia ei voi todeta kokeista tai kuvantamalla, moni lääkäri pitää sitä psyykkisenä häiriönä, joka oireilee elimellisesti.” Tämä ei pidä paikkansa. CFS/ME:tä ei voi diagnosoida yhdelläkään yksittäisellä Suomessa yleisesti käytössä olevalla tutkimuksella. Siitä nähdään kuitenkin viitteitä useissa eri tutkimuksissa, mm. aivojen magneettikuvaus, lihasbiopsia, neuropsykologiset testit ja monet verikokeet (aina laskosta alkaen).
“ Parantavaa hoitoa väsymysoireyhtymään ei ole.” Yleisesti parantavaa hoitoa ei ole. Viruslääkkeillä ja immunomodulaattoreilla on joskus saatu parannettua potilaita. Esimerkiksi parvovirus B19:n aiheuttama CFS/ME pystytään joskus parantamaan suonensisäisellä immunoglobuliinilla.
“Liikunnasta toipuu hitaasti: esimerkiksi niin, että tämänpäiväisen lenkin jälkeen ei pysty liikkumaan huomenna lainkaan, tai kunto ei kohoa.” Moni CFS/ME-potilas voi vain haaveilla lenkeistä – tai siitä, että paheneminen kestäisi vain vuorokauden. Erään ystäväni kunto romahti syksyllä 2012, kun lääkärit pakottivat hänet kävelemään liikaa. Hän ei ole sen jälkeen pystynyt ottamaan yhtä ainutta askelta. Vai että lenkille…
Lääkäri Olli Polon haastattelusta sai varsin erikoisen kuvan pieniannoksisesta naltreksonista eli LDN:stä. Toimittajan väärinkäsitykset jäivät juttuun siksi, että haastateltavan kommentit niistä jäivät kokonaan huomiotta.
“LDN:n käyttö ei ole virallisesti hyväksyttyä, ja siitä on kanneltu viranomaisille.” Tästä saa helposti sen kuvan, että käyttö on lähestulkoon kiellettyä. LDN on yksi off-label-lääke muiden joukossa. Myös esimerkiksi ketiapiinia (Seroquel/Ketipinor) sekä pregabaliinia (Lyrica) määrätään Suomessa enemmän tarkoituksiin, joihin niillä ei ole virallista käyttöindikaatiota kuin niiden virallisiin indikaatioihin. LDN on tosin huomattavasti näitä turvallisempi.
LDN ei ole mikään Polon erikoisuus. Kun toin tämän hoidon aikanaan Suomeen alkuvuonna 2007 (MS-taudin hoidossa sitä oli käytetty Suomessakin jo pidempään) esittelemällä sen Pololle, se oli maailmalla CFS/ME-käytössä vielä varsin tuntematon, mutta nyt se alkaa olla tärkeimpiä CFS/ME-hoitoja. Suomessakin sitä määrää useita eri lääkäreitä, ei suinkaan vain yksi.
Juttu kertoi, että LDN vaikuttaa lisäämällä mielihyvän tunnetta. Tästä sai helposti sellaisen kuvan, että kyseessä on jonkinlainen mielialalääke. LDN:n vaikutusmekanismista kirjoitan tarkemmin LDN-verkossa (josta löytyy myös lähdeviitteitä), mutta oikaistaan nyt tässä lyhyesti.
Pieniannoksinen naltreksonihoito (toisin kuin naltreksoni normaaliannoksella) lisää endogeenisten opioidien kuten beetaendorfiinin eritystä. Endorfiineista tulee ihmisille ensimmäisenä mieleen mielihyvä, mutta niillä on monia tärkeämpiä tehtäviä. Ne tehostavat luontaisten tappajasolujen (NK-solujen) toimintaa, joka CFS/ME:ssä on heikentynyt. Lisäksi naltreksoni salpaa TLR-4-reseptoria ja vähentää mikrogliojen aktivaatiota, eli vähentää tulehdusta, etenkin aivoissa.
Polo uskoo LDN-hoidon vaikuttavan myös noradrenergiseen välittäjäainetoimintaan ja siten sympaattiseen hermostoon.
Mielihyvän tunne ei CFS/ME:ssä ole yleensä alentunut. Sairauteen voi liittyä masennusta – luonnollinen reaktio, jos on hirveä olo, ei pysty tekemään juuri mitään ja elämä menee ohitse – mutta anhedonia on harvinaista. Mielihyvää saa kyllä, jos pystyy tekemään asioita joista pitää.
LDN:äähän käytetään myös monien muiden sairauksien hoidossa, kuten lähes kaikki autoimmuunisairaudet (etenkin MS-tauti ja IBD), HIV, C-hepatiitti ja monet syövät.
Toinen juttu meni metsään jo otsikossaan. “Jatkuvaan väsymykseen etsitään tehokasta hoitoa”. Kroonisessa väsymysoireyhtymässä ei nimestään huolimatta ole kyse väsymyksestä. (Toimittajana toki tiedän, että usein toimitus vaihtaa omat otsikot.)
Uupumus tai fatiikki on merkittävä ja invalidisoiva oire, niin kuin MS-taudissakin, mutta ei kaikille läheskään pahin oire. (Se pahin voi olla esimerkiksi krooninen kipu, kognitiiviset vaikeudet, huimaus, lihasheikkous tai pahoinvointi.) Väsymystä jotkut CFS/ME-potilaat eivät koe lainkaan(!). CFS/ME:ssä on jopa satoja erilaisia oireita. Siksi sairausprosessiin vaikuttavat hoidot ovat olennaisia, kun ei yritetä vain lievittää yksittäistä oiretta.
Itse juttu oli hämmentävää Medlinen närppimistä toimittajalta, joka ei ole perehtynyt lääketieteeseen ja jonka ei siitä pitäisi siten myöskään yrittää kirjoittaa. “Lääketieteen tietokanta Pubmed listaa viime vuoden ajalta kymmeniä tutkimuksia, joissa on selvitetty mahdollisia hoitoja. Yhden mukaan vitamiinit ja hivenaineet voisivat auttaa.” Ei näin.
Jutussa mainittiin taiji, akupunktio ja “ranskalaisesta tammesta eristetty aine“. Viruslääkkeet ja immunoglobuliini sentään mainittiin, mutta ei mitokondrioiden toimintaa tehostavia lisäravinteita, antioksidantteja, NMDA-antagonisteja, dopaminergisiä lääkkeitä, sympatomimeettejä tai muitakaan kymmenistä CFS/ME:hen soveltuvista hoidoista.
Tai biologista Ampligen-lääkettä eli rintolimodia, joka on ollut kehitteillä CFS/ME-lääkkeeksi 1980-luvulta asti, josta on tehty useita tutkimuksia ja FDA-hyväksyntääkin haettu kahdesti. Ei kai se ole niin merkittävä kuin “tammesta eristetty aine”, josta ensimmäinen tutkimus on maaliskuulta 2014…
Onneksi hengenvaarallinen väärinkäsitys siitä, että liikunta voi auttaa CFS/ME:hen, oli sentään mahtunut mukaan.
Vielä kommentti nimimerkille OliviaO, joka kirjoitti hoitojuttuun verkossa kokonaisen liudan kommentteja. Yksi niistä alkoi näin:
“Immunoglobuliinilla, ampligenilla ja b-soluhoidolla [rituksimabi] on saatu parhaimmat hoitotulokset kroonisen väsymysoireyhtymän hoidossa. Niitä Suomessa ei ilmeisimmin raaskita käyttää, kun ne maksavat liikaa. Kokeelliset hoidot tulevat halvemmaksi, kun nämä kansainvälisesti tutkitut ja hyväksi todetut lääkkeet.” Tässäkin oli pari virhettä tai väärinkäsitystä.
Pieniannoksinen naltreksoni on tosiaan edullista, noin 15 euroa kuussa. Sitä ei kuitenkaan käytetä siksi, vaan siksi että se toimii – todennäköisesti paremmin kuin yksikään näistä mainituista biologisista hoidoista. Rituksimabia ei pitäisi käyttää CFS/ME:n (tai autoimmuunisairauksien) hoidossa lainkaan (tästä enemmän minusta tehdyssä haastattelussa, joka julkaistaan pian verkossa).
Immunoglobuliinia on HYKSin infektiopolilla (ja hieman muuallakin) käytetty CFS/ME:nkin hoidossa varsin paljon. Ongelmana on, että Kela ei katso tätä hyvällä ja siten hoidot keskeytetään monesti pian. No, kai siitä voisi sanoa, että Suomessa “ei raaskita käyttää”. Rituksimabia on eräälle tutulleni harkittu samaisella HYKSin infektiopolilla, mutta ei kuitenkaan annettu. Siitä en ole varma, onko sitä kenellekään muulle siellä annettu.
Ampligen ei ole virallisesti hyväksytty lääke missään maassa (vaan nimenomaan kokeellinen hoito) ja niinpä sitä voidaan antaa ainoastaan kliinisissä tutkimuksissa. Eli siinä mielessä se ei ole rahasta kiinni, koska hoidon maksaa aina joko lääkefirma tai potilas itse, Ampligenin kohdalla yleensä potilas. Ampligenin antaminen (ainakin aikoinaan) vaati hyvin monimutkaista teknologiaa verrattuna useimpiin biologisiin lääkkeisiin. Sinänsä ymmärrän hyvin, ettei sitä saa kovin monessa paikassa.
Polo on saanut monella potilaalla hyviä hoitotuloksia ihan vain suolaveden juomisella, joka lisää kiertävän veren määrää ja siten helpottaa dysautonomiaa. Hoidon ei tarvitse olla kallis biologinen lääke, sen pitää vain vaikuttaa oikeisiin mekanismeihin.